Søg
Alle kategorier
    Menu Close
    RSS

    Blog

    Polwarth Spindefibre
    Polwarth Spindefibre

    Polwarth er en fårerace, som stammer fra Australien, og er oprindeligt en blanding af Merino og Lincoln. Det har givet en race med en meget blød og luftig uld med god bæreevne.

    ​​Her er spundet 2 ens spoler Polwarth 210 gram. For at få et mere holdbart men tykt garn - Pind 5mm - har jeg kæde-tvundet begge spoler sammen, til et 6-trådet garn. Det blev til i alt 240 meter.

    114 meter pr. 100 gram 6-trådet Polwarth. Et lækkert tykt, rundt og fjedrende garn.

    Polwarth spundet på Kromski Minstrel

    Polwarth spindefibre

    6-trådet håndspunde Polwarth

    Seacell blanding  Spindefibre
    Seacell blanding Spindefibre

    Ægbækgaards Seacell blanding består af 14% Seacel og 3 lige dele af Falkland, Finuld og Blueface Leicester. Et blødt og lækkert garn med en mælkeagtigt glans.

    Tvundet til et ordentlig wopper af et fed på 307 gram og 1072 meter. Så kunne der heller ikke være mere på Kromskis Jumbospole - men det er da også en pæn mængde !​ ​

    Jeg glæder mig over at, jeg kun får 2 hæfteender på min Hyde Park Stola fra Interweave, som skal strikkes af dette semi glinsende bløde garn.

    Seacell Blanding spundet på en Kromski Minstrel

    2 spoler Seacell blanding

    2-trådet Seacel blanding

    Stola fra SpinnOf strikket af Seacell Blanding fra Ægbækgaard

    Wensleydale Spindefibre - Stina's trøje
    Wensleydale Spindefibre - Stina's trøje

    Min søster fik et artbatt og en pose Wensleydale i fødselsdagsgave, Hun spandt begge dele, hver for sig, til et lækker luftig og tyk garn, så den er rigtig blød og lækker mod huden. Trøjen er strikket i sjalsfacon med kvaster.

    Wensleydale er en af fåreracerne på Ægbækgaard. De har en meget glansfuld og blød uld, som dog er noget tykkere i fibren ca. 30-40 my. En utrolig slidstærk uld, som dog er noget mere lækker, når man køber krøller fra avlerne til håndkæmning og spinning, end de maskinkæmmede fibre, som man kan købe fra karterierne.

    Dette blev det smukke og fantasifulde resultatet.

    Håndspundet Wensleydale trøjeHåndspundet Wensleydale trøje

    Wensleydale Krøller - Luffer
    Wensleydale Krøller - Luffer

    Disse kolde vintre vintre, kræver nogle seriøse varme luffer, til mine stakkels plagede fingre. Når jeg kører min søn til toget ved femtiden, er bilen og specielt rettet virkelig koldt. Så jeg har kreeret nogle luffer, som er varme med det samme, når man tager dem på.

    Først farvede jeg en god portion Wensleydale krøller i en gryde, så krøllerne blev spækket med alle mulige farver, men mest rosa - så ingen i huset, er i tvivl om, hvem der er ejermand til dem.
    Ulden er tailspundet, hvilket vil sige, at lokkerne kun er fluffy åbnet, og direkte spundet. Det giver mere struktur i garnet, så det ikke ser maskinspundet ud. Garnet er derefter tvundet til et 2-trådet garn.
    I stedet for rib, har jeg strikket en glat og dobbeltombugget bort, så den kan komme udover ærmekanten på min dynejakke, hvilket virker varmere. Efter borten, har jeg strikket en hulrække i yderluffen, så der kan sættes en snører i. Snøren bukkes dobbelt, når jeg trækker den gemmen hullerne, så den ender på oversiden af luffe, pegende væk fra brystet. Jeg stikker derefter de to snørerender gennem endelykken. Når man har luffen på, kan man så trække i enderne, og luffen lukker sammen om håndleddet, uden knuder eller sløjfer.

    Inderluffen er strikket af ren Angora. Jeg får tit af vide, at man ikke kan karte Angora - men jeg ved ikke bedre, så jeg gør det alligevel. For at holde styr på fibrene, ruller jeg dem af karteren med en strikkepind, så jeg får en stram puni - klar til at spinde fra enden. Nøjagtigt som man ville gøre med bomuld. Og det går rigtigt fint.
    Når inderluffen er strikket af Angora, strikker jeg yderluffen færdig med den slidstærke og varme Wensleydale

    Og så stod sønnerne selvfølgelig også i kø, for at få varme og vidunderlig bløde luffer.

     Håndspundet Wensleydale Luffer med Angora for

    Kartning af Angora

    Wensleydale krøller Tailspun
    Wensleydale krøller Tailspun

    I "gamle dage" spandt man altid direkte fra fåret efter klipning uden af vaske ulden. Denne påstand hører jeg jævnligt - men det er altså ikke rigtigt - for man vaskede faktisk fåret, som regel i åen, inden man klippede det.

    En morgen, jeg kom ud i stalden, lå der et 6 månderes Wensleydale lam dødt. Hvilket jo var brand ærgerligt. Da han nu alligevel var død, kunne han jo ikke beklage sig, så jeg lagde ham på brønddækslet, og spulede ham grundigt med koldt vand, inden jeg klippede den. Nu har Wensleydale lam heldigvis ikke noget videre lanolin, så da ulden var tør, føltes den fuldstændig ren og fluffy.

    Hans lokker var ca. 30 cm lange, og da lokkerne var så fine, besluttede jeg at spinde nogle af dem fast fra klippeenden, så de hang fra garnet. Endnu en tråd er spundet uden hængende lokker, så jeg kunne tvinde til et 2-trådet garn

    Garnet er spundet til et sjal.

    Tailspundet Wensleydale LamTailspundet Wensleydale

     

    De turkise Wensleydale krøller er fra et voksent får. Krøllerne blev skift fra hinanden, ved at trække fra spidserne af hammen, så krøllerne ikke "åbnede" sig.

    4,5 meter - 120 gram, 1-trådet, var alt hvad der kunne være på Kromski Jumbo-spolen. Lokkerne er min. 50 cm lange, og skal bruges til et fantastisk tørklæde.
    Mellem hver hængende krølle, er der plads til en maske med pind 8-10 mm, og så har jeg spundet nogle meter uden frynser, så der kan strikkes et par rækker, inden der skal lukkes af. Det færdige produkt, vil minde meget om et bjerggeds sjal.

    Tailspundet Wensleydale krøller

    Jeg har, af de samme krøller, spundet en spole Tailspundet og en spole "sytråd".

    Så fremkommer dette fantastiske garn i tvindingen.

    Håndspundet Bumlegarn af WensleydaleHåndspundet Bumlegarn af Wensleydale
    Moppe-kommode med Graphic 45 - Couture
    Moppe-kommode med Graphic 45 - Couture

    Der er en del forskellige Moppe-kommoder i mit arbejdsværelse, som jeg ofte har tænkt på at male, eller dekorere på anden måde, da de bliver lidt kedelige gennem tiden.
    Jeg har dekoreret den første her. Det gik lidt over gevind, med hygge på toppen af kassen - det ser rigtigt dekorativt ud, men kræver så også, at den kommer til at stå for selv selv fremover - ikke noget med at stakke ovenpå. Derfor bliver den til kniplepinde og blonder ved kniplebrædtet.

    Først har jeg malet alle kanter sorte. Og for at underkanten blev høj nok til fødder, så man stadig kan åbne de nederste skuffer, har jeg pålimet en 1 cm tyk korkplade under kassen. Den var ikke særlig køn at se på, og er derfor gemt bag en bort.

    For at kunne bruge de 5 motiver af hattedamerne, har jeg vendt skufferne med hullet indad, og sat de små fine skuffehåndtag på.
    Bagsiden og siderne er også dekoreret, så kommoden kan stå frit på bordet. Alle motiverne er udklippen af Graphic 45 Couture, og limet på den lille Moppe reol af træ fra Ikea.
    Alle delene til Ikea´s Moppe, kan købes i butikken - under "Scrapbooking"

    Dette var et rigtigt hyggeligt projekt, og bliver bestemt ikke det sidste.

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

    Moppe dekoreret med Couture fra Graphic 45

     

    Alpakka spindefibre
    Alpakka spindefibre

    Alpakka er en superblød og levende spindefibre, som sagtens kan klare en fastere spinding, for at sikre at den ikke vil fnulre senere. Dette er ikke en spindefibre, som man skal starte med som nybegynder, da den er meget glat og finfibret.

    Super velegnet til sarte hudtyper - indeholder IKKE lanolin.

    Som eksempel har jeg spundet garn til et bindesjal til Svend Gønge Marked i Lundby - der afholdes i August hvert år. Der blev til 2 fulde spoler med ultratynd tråd, som bagefter blev kædetvundet til en tynd lace. Selv om spindefibren var meget mixfarvet, er sjalet alligevel blevet ret stribet, pga. den meget tynde/fine spinding.

    Sjalet vejer 335 gram, er 3 m bredt og 95 cm højt.

    2 spoler ultrafin Alpakka

    Færdigt tvundet 3-trådet Alpakka Lace

    Kæde tvæde ultra fin Alpakka

    Fed Alpakka Lace - Håndspundet

    Strikning af Sjal af håndspundet Alpakka Lace

    Færdigt sjal af mix farvet Alpakka