Søg
Alle kategorier
  Menu Close
  Back to all

  Plantefarvning med valnødder

  Plantefarvning med valnødder

  Alle valnødderne er høstet - 12,3 kg og en masse dejlige skaller. Vi har hver 2.-3. dag, i hele september, været ud og plukke alle de revnede valnødder ned af træet, og har på den måde undgået, at ret mange er faldet til jorden, og "lånt" af skovens dyr, eller invaderet af orm. De fleste af gangene, har jeg også husket, at have handsker på, så mine hænder ikke har fået farveskader, som tager flere uger, at komme af med igen. Husbonden mente bestemt at jeg havde overdrevet skallernes farveintensitet, hvilket kunne ses på hans voldsomt gul-brune fingre. Så nu har han igen, måtte sande, at konen altid har ret.

  Vores træ er ca. 12 år gammel, og kommer fra et selvsået træ fra en privat have i hvidovre. Det står i den ene side af haven, og har ikke gjort meget væsen at sig. Men for 3 år siden, opdagede vi, at der faktisk var ganske mange nødder på, og høsten gav ca 2,5 kg det år, og nu 2 år senere, er udbyttet 5-doblet.

  Det er første år,  jeg kaster mig ud i farvning med valnødder, da jeg  hidtil ikke regnede med at have nok materiale. Dette er dog overhovedet ikke tilfældet. 
  Det første nøgle garn på 85 gram, har jeg lagt i et sylteglas med regnvand, 2 valnødder og 4 skaller. Det har stået i solen i en uges tid, og dette smukke garn blev resultatet deraf. Uden opvarmning, uden bejdse og med masser af overskudsfarve i vandet.

  Håndspundet Wensleydale Longdraw med frisk valnød

  85 gram Wensleydale. Spundet longdrow fra håndkartet tøjer. Super blødt og lækkert, dog mere gyldenbrunt, end den solgule på billedet.

  Når man vedlægger selve valnødden med i farvevandet, er bejdsning ikke nødvendigt, da valnødden indeholder megen syre.

  Rådne valnøddeskaller i regnvand 

  Resten af skallerne havde jeg løbende, i høsten, smidt i en stor balje
  regnvand (neutral PH), hvor de stille og roligt er rådnet, og har gjort
  vandet helt sort.

  Rådne valnøddeskaller   

  Efter 14 dage aftappede jeg en gryde fuld. Kom et par valnødder, og 1 kilo Mohair BFL blanding i. Ulden sugede hurtigt farven til sig, så endnu en gryde sort vand, blev bragt op til samme temperatur, så jeg kunne flytte garnet fra den ene gryde over til den anden - uden temperatur sving.

  Mørk chokoladefarvet Mohair BLF blading på rådne valnødder

  Så smuk en mørk chokolade farve fik garnet. Billedet her, har fået lidt for meget lys, som man kan se på det nederste billede, er garnet meget mørkt. Yeah - stor succes.

  Plantefarvet Mohair og Blueface Leicester - Ægbækgaard - Uldtrolden

  Jeg er ved at strikke en trøje af garnet, hvor ærmer og bærestykke er farvet med Avocado.